Veel verschillende mensen werken mee in de aanpak ‘Grenzen stellen, perspectief bieden’. Voor welke organisatie u ook werkt, laat u vooral inspireren en motiveren door deze praktijkverhalen. Zodat we samen werken aan een veilige stad.
- 100 dagen Fieldlab ‘Ondermijning in de zorg’
- Gezamenlijke aanpak plofkraken werpt zijn vruchten af
- Krachtenbundeling voor veiligheid
- Jongerenwerkers dagelijks actief op scholen en in de wijk
- Kapot Sterk lessen leren kinderen omgaan met groepsdruk en ronselpraktijken
- Vergunningplicht autobedrijven Bedrijventerrein Nieuw Overvecht werkt
- Terug in maatschappij dankzij voetbal
- Controle van de Utrechtse Money Transfer sector
100 dagen Fieldlab ‘Ondermijning in de zorg’
Dat georganiseerde criminaliteit steeds vaker verweven is met de zorg, werd het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk door verschillende mediaberichten en het Eenheidsondermijningsbeeld van de politie Midden-Nederland. De gevolgen van ondermijning in de zorg zijn schrijnend: veel zorggelden verdwijnen zonder dat de juiste zorg wordt geleverd. Vooral kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, gehandicapten en jongeren krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Er worden bijvoorbeeld fouten gemaakt bij het toedienen van medicatie, of cliënten worden gepest en getreiterd. Dit soort misstanden ontstaan vaak doordat criminelen valse EVC-certificaten (ervaringscertificaten) kopen en omzetten in zorgdiploma’s via onderwijsinstellingen.
Gezamenlijke aanpak plofkraken werpt zijn vruchten af
“Utrecht steekt tijd en moeite in opgepakte plofkrakers, en dat heeft effect: ‘Ze maken andere keuzes”. Zo luidt de kop boven een AD artikel over de grootschalige controle van garageboxen eind november. Garageboxen zijn aantrekkelijke plekken voor het verbergen van materialen voor het plegen van plofkraken, zoals explosieven-pakketten en gestolen auto’s. Daarom voert de gemeente binnen de aanpak plofkraken regelmatig controles uit. Met resultaat.
Krachtenbundeling voor veiligheid
Stel, je hebt als professionals op het gebied van veiligheid verschillende specialiteiten, maar hetzelfde doel: (de drugs)criminaliteit onder jongeren verminderen. Wat is er dan logischer dan het bundelen van de krachten?
Dat is dan ook precies wat de gemeente Utrecht en de volwassen- en (jeugd)reclassering sinds enige tijd doen via het project Multidisciplinair Toezichtteam (MDT).
Jongerenwerkers dagelijks actief op scholen en in de wijk
Jongerenwerkers kunnen een belangrijke rol spelen bij het snel signaleren van risico’s en problemen op het gebied van een veilige leefomgeving van jongeren. Onze samenwerkingspartner Stichting JoU is er voor alle Utrechtse jongeren tussen de 10 en 23 jaar. Vooral voor diegenen die een steuntje in de rug nodig hebben. De jongerenwerkers kijken naar talenten en kansen en sluiten online, op straat en op school aan bij de leefwereld van jongeren.
Kapot Sterk lessen leren kinderen omgaan met groepsdruk en verleidingen
Utrechtse jongeren komen soms al heel jong in aanraking met (drugs-)criminaliteit. Ze zien het op straat of in hun omgeving. Ze worden soms zonder het zelf te weten gevraagd mee te doen. De jongeren hebben mogelijk een romantisch beeld van het leven als drugscrimineel. De gemeente en veiligheidspartners willen met het onderwijsprogramma Kapot Sterk de jonge jeugd bewust maken van hoe je kunt omgaan met verleiding.
Vergunningplicht autobedrijven Bedrijventerrein Nieuw Overvecht werkt
Op Bedrijventerrein Nieuw Overvecht (BTNO) werden in 2024 de positieve effecten merkbaar van de vergunningplicht voor autobedrijven. Deze bestuurlijke maatregel is sinds 2022 van kracht. De politie en gemeente zien dat er minder misstanden zijn op het bedrijventerrein. Dit blijkt ook uit de evaluatie van de vergunningplicht. Voor dit onderzoek organiseerden we onder andere 3 bijeenkomsten met ondernemers en leden van Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht en Keurmerk Veilig Ondernemen.
Terug in maatschappij dankzij voetbal
Gedetineerden die voetballen binnen de muren van de gevangenis om hun terugkeer in de maatschappij makkelijker te maken? Helemaal geen gek idee, blijkt uit de samenwerking tussen de penitentiaire inrichting Nieuwegein en FC Utrecht.
Controle van de Utrechtse Money Transfer sector
Bij de aanpak om criminele geldstromen te doorbreken heeft de gemeente medio 2023, en in de loop van 2024, meerdere bestuurlijke controles uitgevoerd in de Utrechtse Money Transfer-sector (MTO’s). Daarbij werden diverse misstanden waargenomen.