Nieuws
De aanpak tegen drugscriminaliteit is een werkveld dat sterk in ontwikkeling is. Niet alleen vanuit de gemeente, maar ook van onze partners. Voor professionals en andere geïnteresseerden vindt u hier de laatste ontwikkelingen.
Onderzoek Van Bajes naar Buiten
15-07-2024 | Hoe verloopt de re-integratie van (ex-)gedetineerde personen in Nederland? De Universiteit Leiden deed onderzoek hoe (ex-)gedetineerde personen hun detentie en re-integratieproces beleven. Dit was in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum, Dienst Justitiële Inrichtingen, Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ, Stichting Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
De onderzoekers spraken mensen in 5 penitentiaire inrichtingen. Dit gebeurde vlak voor hun vrijlating en in een langere periode erna. Uit de gesprekken met deze gedetineerden komt naar voren dat het lastig is om hun leven te leven zonder criminaliteit. En om dit vol te houden. Zijn de basisvoorwaarden voor re-integratie op orde en het contact met het sociaal netwerk sterk? Dan kunnen ze waardevolle stappen zetten naar positieve(re) keuzes voor de toekomst.
Lees het rapport 'Van Bajes naar Buiten' op Rijksoverheid.nl
Aan dit onderzoek hebben wij vanuit het programma Detentie en Terugkeer meegewerkt. Omdat ook wij het belang zien om met Utrechtse gedetineerden te werken aan de terugkeer in de stad. En dat we daar tijdig en tijdens detentie mee beginnen. Hoe we dat doen leest u in de raadsbrief.
Lees de raadsbrief 'Voortgang Detentie en Terugkeer 2024'
Burgemeester Sharon Dijksma over aanpak van criminaliteit in de stad en de regio
04-07-2024 | Op 18 september 2024 opent burgemeester Sharon Dijksma de 9e editie van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit. Utrecht is dit jaar gaststad voor het congres. Voorafgaand aan het congres vertelt Dijksma in een artikel over haar visie en over de Utrechtse aanpak. Die bestaat uit 2 pijlers: het doorbreken van criminele carrières en het doorbreken van criminele geldstromen. Bij de aanpak gaat het om grenzen stellen en perspectief bieden. Gemeente Utrecht werkt daarbij samen met een groot aantal partners. Niet alleen met de politie, het OM en andere veiligheidspartners, maar ook met zorgpartners, organisaties werkzaam in het sociale domein en private partijen, zoals banken.
Na de opening van Dijksma over 'Grenzen stellen, perspectief bieden' gaan diverse sprekers namens de Gemeente Utrecht dieper in op de uitvoering van de aanpak. Kijk voor het volledige programma en voor aanmelden op Congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit (sbo.nl)
Raadsbrief voortgang detentie en terugkeer
04-07-2024 | De gemeente zet zich met haar partners blijvend in om Utrechtse gedetineerden te ondersteunen. Dat is belangrijk zodat onze gedetineerde inwoners zo goed mogelijk kunnen terugkeren. Dat is ook belangrijk voor een veilige, leefbare stad. Mensen van onze Frontoffice Detentie en Terugkeer leggen bijvoorbeeld vanaf de start van detentie contact met de Utrechtse gedetineerden. Ook is er veel aandacht voor gedetineerden met een hoog risico op herhaling van het strafbare gedrag.
Lees meer over de stappen, ontwikkelingen en (maatschappelijke) knelpunten in de factsheet en raadsbrief