Nieuws

De aanpak tegen drugscriminaliteit is een werkveld dat sterk in ontwikkeling is. Niet alleen vanuit de gemeente, maar ook van onze partners. Voor professionals en andere geïnteresseerden vindt u hier de laatste ontwikkelingen.

Utrecht gaststad voor congres ondermijning en georganiseerde criminaliteit

01-10-2024 | Over de vraag 'Wat is er volgens u nodig om criminele carrières te doorbreken?' waren de ruim 240 deelnemers aan het congres ondermijning en georganiseerde criminaliteit het snel eens. Samenwerken is essentieel. En dit lieten we zien tijdens de verschillende programmaonderdelen van het congres voor professionals in de veiligheids- en zorgketen. Hoe de verschillende partijen in Utrecht samenwerken binnen de aanpak Grenzen Stellen, Perspectief Bieden specifiek aan het doorbreken criminele carrières en het doorbreken van criminele geldstromen. Sprekers van de gemeente Utrecht, politie, Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC), verzekeraars, arbeidsinspectie hoger onderwijs, van partijen op het gebied van zorg- en welzijn, onderzoek en andere sectoren deelden hun ervaringen en kennis.

De tweede dag waren bezoeken gepland aan verschillende praktijkvoorbeelden aan de Amsterdamsestraatweg en aan Bedrijventerrein Nieuw Overvecht. Ook hier werd duidelijk dat een goede aanpak voordelen heeft bij focus en regie en bij het maken van echt contact.


Podcast Grenzen stellen, perspectief bieden

01-10-2024 | Tijdens het landelijke SBO congres 'Ondermijning en georganiseerde criminaliteit' vond de opname plaats van een podcast over de Utrechtse aanpak van drugscriminaliteit Grenzen stellen, perspectief bieden. Deze aanpak bestaat uit de 2 onderdelen:

  • doorbreken van criminele carrières
  • doorbreken van criminele geldstromen

In de podcast hoort u wat er zo vernieuwend en krachtig is aan de Utrechtse aanpak waarbij de gemeente samenwerkt met een veelheid aan partners. Bijvoorbeeld hoe Utrecht bij de preventiekant niet alleen inzet op zorg, dagbesteding, huisvesting en voorkomen dat iemand crimineel wordt. We zetten ons ook in voor jongeren/jongvolwassen die al een beetje in 'de fuik' van criminele organisaties zwemmen. Samen zetten wij ons in om die jongeren uit de criminaliteit te halen en houden.

Luister naar de podcast


Onderzoek Van Bajes naar Buiten

15-07-2024 | Hoe verloopt de re-integratie van (ex-)gedetineerde personen in Nederland? De Universiteit Leiden deed onderzoek hoe (ex-)gedetineerde personen hun detentie en re-integratieproces beleven. Dit was in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum, Dienst Justitiële Inrichtingen, Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ, Stichting Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

De onderzoekers spraken mensen in 5 penitentiaire inrichtingen. Dit gebeurde vlak voor hun vrijlating en in een langere periode erna. Uit de gesprekken met deze gedetineerden komt naar voren dat het lastig is om hun leven te leven zonder criminaliteit. En om dit vol te houden. Zijn de basisvoorwaarden voor re-integratie op orde en het contact met het sociaal netwerk sterk? Dan kunnen ze waardevolle stappen zetten naar positieve(re) keuzes voor de toekomst.

Lees het rapport 'Van Bajes naar Buiten' op Rijksoverheid.nl

Aan dit onderzoek hebben wij vanuit het programma Detentie en Terugkeer meegewerkt. Omdat ook wij het belang zien om met Utrechtse gedetineerden te werken aan de terugkeer in de stad. En dat we daar tijdig en tijdens detentie mee beginnen. Hoe we dat doen leest u in de raadsbrief.

Lees de raadsbrief 'Voortgang Detentie en Terugkeer 2024'


Hulp en contact Aanpak drugscriminaliteit

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur

E-mail

secretariaatveiligheid@utrecht.nl