Amsterdamsestraatweg: aanpak illegale en criminele activiteiten
Samen met ondernemers, bewoners en partners willen we de Amsterdamsestraatweg (ASW) veiliger en leefbaarder maken. Dat doen we door de aanpak van criminaliteit. Criminelen gebruiken bedrijven en diensten voor hun illegale activiteiten. Dit heet ondermijning. Deze vorm van criminaliteit is zowel zichtbaar als onzichtbaar en heeft slechte gevolgen voor de samenleving. Met bewoners, ondernemers en verschillende partners zetten we ons in om deze illegale en criminele activiteiten aan te pakken.
Wat hebben we gedaan in 2024?
- 7 acties uitgevoerd om te zorgen dat meer mensen melden. We gingen met partners naar de ASW, deelden onder andere flyers en spraken 288 deelnemers.
- 1 onderzoek gedaan naar meldingen onder bewoners en ondernemers.
- 15 bijeenkomsten om kennis te delen met veiligheidspartners zoals politie.
- 48 zogenoemde Knock & Talk gesprekken met ondernemers over onder andere signalen van illegale en criminele activiteiten. Wij vertellen ondernemers ook waar ze signalen kunnen melden.
- 3 meldingen ontvangen via Meld Misdaad Anoniem
Onderzoek meldingen
Zorgen voor meer meldingen van illegale of criminele activiteiten melden is een belangrijk onderdeel van de aanpak op de ASW. We hebben onderzoek laten doen hoe we kunnen zorgen dat meer inwoners en ondernemers op de ASW een melding doen als zij een verdachte situatie in de buurt zien of vermoeden.
- 1141 mensen vulden de vragenlijst in
- 51% van hen weet wat ondermijnende criminaliteit is
- 40% kan signalen van ondermijnende criminaliteit herkennen
- 74% vindt het belangrijk om ondermijnende criminaliteit te melden
Om ervoor te zorgen dat er meer meldingen worden gedaan is het nodig om de kennis en het vertrouwen in het meldproces te vergroten. In 2025 gebruiken we de resultaten uit dit onderzoek om mensen meer bewust te maken en kennis over het melden te vergroten via een campagne van Meld Misdaad Anoniem.
Knock & Talk
In 2024 voerden wij 48 gesprekken met ondernemers. We gingen naar hen toe en vroegen hoe we hen kunnen ondersteunen op gebied van veiligheid. We spraken over hoe zij de veiligheid in hun straat beleven en hoe ze verdachte situaties of signalen van illegale en criminele activiteiten kunnen melden. Een van de ondernemers:
"Samen zijn we de ogen en oren van onze straat. Een enkele melding van een bewoner of ondernemer kan het laatste puzzelstukje vormen in een grote zaak!"
De Straatmakers
In ons gebouw op de Amsterdamsestraatweg 210 werken we aan een prettige, veilige en financieel gezonde straat. Daar doen veel verschillende partijen aan mee, waaronder verschillende afdelingen van de gemeente Utrecht en de politie. Hebt u vragen, meldingen of mooie ideeën voor de ASW? Bij De Straatmakers op nummer 210 kunt u terecht tijdens de volgende inloopspreekuren.
- Maandag: 9.00 – 11.00 uur
- Dinsdag: 15.00 – 17.00 uur
- Woensdag: 13.00 – 17.00 uur
Of e-mail naar: straatweg@utrecht.nl.
Ondermijningsbus op de Amsterdamsestraatweg
Met warme koffie en verse stroopwafels uit onze 'ondermijningsbus' gingen we in gesprek met bewoners en ondernemers over hoe belangrijk het is om signalen of vermoedens te melden. Dit deden we samen met de politie en Platform Veilig Ondernemen. Ziet u verdachte situaties of hebt u een vermoeden? Meld dit! Ook meldingen van vermoedens of ‘lichtere’ vormen van criminaliteit worden opgepakt.
Lees meer over het aanpakken van illegale en criminele activiteiten op de Amsterdamsestraatweg
Ziet u verdachte situaties of hebt u een vermoeden? Meld dit!
- Bel voor politie 0900-8844 of meld online op politie.nl
- Bel de gemeente 14 030 of app: Zo Gemeld
- Wilt u anoniem blijven? Bel 0800-7000 of meld online op meldmisdaadanoniem.nl